Toen was geluk nog heel gewoon
Stephanie Sorrentino, getrouwd en moeder van Lola (2004) en Juno (2010), kreeg op vrijdag 13 augustus 2021 de verwoestende diagnose van hormoongevoelige borstkanker in haar linkerborst. De impact was enorm, met drie tumoren en uitzaaiingen. Na een intensieve maand van onderzoeken werd Stephanie’s borst geamputeerd en werden lymfeklieren verwijderd. “Je leven staat dan compleet op zijn kop.”
Een ziekte treft niet alleen de persoon zelf, maar heeft ook grote gevolgen voor het hele gezin. Stephanie herinnert zich: “Er was geen moment om adem te halen, want twee weken later begon ik al met de chemokuur, gevolgd door bestralingen.” Haar dochter Juno doet haar best om haar moeder te ondersteunen: “Ik probeer voor mijn moeder extra aardig te zijn. Ik help de hond uitlaten of door andere klusjes te doen.”
In deze moeilijke periode komt Stephanie in contact met Stichting Droomdag en besluit ze haar gezin aan te melden. Stichting Droomdag organiseert speciale droomdagen voor gezinnen met kinderen onder de 16 jaar waarvan een ouder oncologisch en/of levensbedreigend ziek is. Op 9 juli begint de langverwachte droomdag, na een intense week van revalidatie en slechte nachten.
Juno: “De droomdag was geweldig leuk! We deden gezellige dingen met z’n allen. We hebben niet vaak de kans om zulke leuke dingen te doen.”
Grote glimlach
Om half 9 staan er twee vrijwilligers voor de deur met taart en een bos bloemen. De eerste verrassing is een gave cap van bekende youtuber Dylan Hagens mét handtekening. Vervolgens worden ze in een limousine gereden naar een graffiti workshop. Voor de “Sorrentino” grafftiwand krijgt het gezin een fotoshoot. Na de lunch rijden er Porsches voor die ‘zachtjes’ door de polder rijden naar de volgende activiteit; boogschieten en als afsluiting lekker eten. Stephanie: “De droomdag was heel belangrijk voor ons als gezin. Je weet niet wat er gebeurd, behalve de datum. Het was van a tot z waanzinnig. We hebben allemaal kramp in de kaken gehad van de glimlach die niet meer van onze gezicht afging”.
De ziekte is er elke dag
De droomdag was een leuke dag, maar het is niet altijd even leuk. Voor jonge mantelzorgers zoals Juno kan het moeilijk zijn. Juno zegt: “Het is wel moeilijk dat mijn moeder ziek is, maar ik probeer er elke dag iets moois van te maken. Mijn vrienden vrolijken mij wel op.” Stephanie zelf heeft ook veel aan contact met lotgenoten. “Je kunt online best veel lotgenoten vinden. Via de #borstkanker heb ik veel vrouwen leren kennen. Je hebt steun aan elkaar en vindt herkenning.”
Schelden
Helaas werd onlangs tijdens een voetbalwedstrijd van Juno het scheldwoord ‘kanker’ gebruikt door de tegenpartij. Stephanie: “Juno was helemaal van slag en is het veld afgelopen. Dat is heel heftig“. Ruim 71% van de jongeren vindt schelden met ‘kanker’ kwetsend, maar toch is kanker het meest gebruikte scheldwoord in Nederland. Juno: “Ik vind dat het verboden moet worden en je er een boete voor moet krijgen.”
“Wat ik niet wist? De na-kanker. De buitenwereld verwacht weer dat alles normaal is, dat je weer jezelf bent, maar dat ben je helemaal niet.”
Het dagelijkse gevecht
“Ex-kankerpatiënt is een stom woord. De kanker is wel weg, maar ik ervaar de gevolgen nog elke dag. Vooral mijn verminderde energie en concentratievermogen. Mijn geheugen laat mij ook nog veel in de steek en ik slaap veel. Dan komen ze uit school en dan lig ik in bed. Dan voel ik me schuldig, want ik wil er juist voor hen zijn. Ik hoop dat ik mij snel weer fitter voel. Het is afwachten, maar de toekomst ziet er vooralsnog goed uit.”
Maak het verschil
Wil jij een waardevolle bijdrage leveren aan Stichting Droomdag? Er zijn verschillende manieren waarop je kunt helpen. Door een donatie te doen, maak je het mogelijk om nog meer gezinnen een onvergetelijke dag te bezorgen. Jouw steun maakt echt het verschil! Daarnaast kun je ook vrijwilliger worden en direct betrokken zijn bij het organiseren van droomdagen.