Droomdagen voor jonge mantelzorgers
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek leven ongeveer 500.000 kinderen in Nederland met een ernstig zieke ouder en verliezen elk jaar 12.000 kinderen een ouder. Zij dragen op vroege leeftijd al zorg voor hun zieke vader of moeder. Zo’n last drukt op de schouders van het kind, maar ook op die van de ouder. Zij willen namelijk niets liever dan hun kind een onbezorgde jeugd bieden. Tegelijkertijd is er weinig wat je als ouder kunt doen: de toekomst is onzeker voor het hele gezin.
Jonge mantelzorgers
Stichting Droomdag is opgericht door Mary van Dueren-van der Meer, getrouwd en moeder van drie kinderen. In 2004 kreeg Mary de diagnose borstkanker. Er volgde een lange tijd van operaties, bestralingen, hormoonkuren en chemo’s. In die tijd zag Mary veel gezinnen geweldige dagen met elkaar doorbrengen dankzij andere stichtingen. Prachtige initiatieven voor ernstig zieke kinderen, maar waarom was er niet zoiets voor haar kinderen? Het bleek het startschot te zijn voor Stichting Droomdag. Want als je als ouder ernstig ziek bent heeft dat ook enorme impact op het hele gezin. Op de alledaagse gang van zaken, maar ook op de emotionele en cognitieve ontwikkeling van de kinderen. Hoe fijn is het als dit voor één dag anders kan zijn?
“Mijn ziekte heeft in ons gezin de regie. Alles staat of valt met hoe ik me voel. Mijn kinderen zijn ongewild jong mantelzorger en ik heb geen kans daar iets aan te veranderen. De zorgen van mijn kinderen zijn mijn zorgen en ik ben niet in staat ze weg te nemen. Mijn ziekte staat daarbij in de weg.”






De droomdag
Stichting Droomdag organiseert droomdagen voor gezinnen met kinderen onder de 16 jaar waarvan één van de ouders ernstig ziek is. De dagen zijn gevuld met verrassingen en volledig afgestemd op het gezin. Het is een dag waarop kinderen weer gewoon kind kunnen zijn en het hele gezin even alle zorgen opzij kan zetten. Voorafgaand aan de organisatie van een droomdag gaan onze vrijwilligers in gesprek met het gezin, waarbij de dromen en wensen van elk gezinslid centraal staan. Of het nu gaat om een brandweerauto, kookworkshop, stoere sportwagens of een prinsessenbeleving: het netwerk van Droomdag biedt verrassend veel mogelijkheden om onvergetelijke herinneringen te creëren. Deze kostbare momenten worden vastgelegd in beeld en geluid, waardoor dit herinneringen voor het leven worden.
Type droomdagen
Stichting Droomdag kan het grootste verschil maken in twee situaties. Ten eerste in de tijd van de diagnose en de behandelingen, een aangrijpende tijd vol onzekerheid. Of op het moment dat de zieke ouder uitbehandeld is en terminaal ziek blijkt te zijn. Voor gezinnen die zich in de eerste situatie bevinden, organiseren we dagen in samenwerking met Stichting Fonkel. Op zo’n dag ontvangen we meerdere gezinnen in het Fonkelhuis in het Ouwehands Dierenpark Rhenen. Het ongedwongen lotgenotencontact en de onderlinge herkenning zijn waardevolle uitkomsten van deze dagen. oor gezinnen in de tweede situatie, waarvan de ouder helaas uitbehandeld is, organiseren we individuele droomdagen waarbij het eigen huis de uitvalbasis is. Dit geeft ons de gelegenheid maximaal rekening te houden met de fysieke belasting van de
zieke ouder.
“Vanaf het moment dat wij in gesprek zijn gegaan met de vrijwilligers over onze wensen en dromen, konden we weer even denken in mogelijkheden. Mijn kinderen keken
ergens naar uit. De sfeer in ons huis veranderde daardoor enorm.”
Soms haalt de tijd ons in en komt de droomdag voor sommige gezinnen te laat. Inmiddels is er een hechte samenwerking met Stichting Ambulancewens opgebouwd, waarbij heel ernstig zieke ouders snel terecht kunnen voor een droomdag die binnen een paar dagen gerealiseerd moet worden. Inmiddels hebben we al meer dan 800 gezinnen een fantastische droomdag mogen geven. En wat zal oprichtster Mary, die in 2015 haar strijd tegen kanker op 51-jarige leeftijd moest staken, daar trots op zijn geweest. De droom van Mary is vandaag de dag nog altijd onze missie. Wil jij ook bijdragen aan deze missie? Alle hulp is welkom!


